Понеділок, 29.04.2024, 20:43
Вітаю Вас, Гість | RSS
Короткі новини
ЛАСКАВО ПРОСИМО!
Форма входу
Головна » 2012 » Квітень » 12 » Пісня скликає друзів
10:00
Пісня скликає друзів

Нещодавно з вуст одного депутата обласної ради довелося почуте дещо образливе: сучасна молодь бездарна, учні пісень не знають, співати взагалі не вміють.

- А ви хоч один раз побували на обласному конкурсі сільських дитячих хорових колективів? – уточнюю.

- Як такі можуть проводитися, якщо тих же хорів у навчальних закладах немає? – дивується співбесідник.

Уже дев'ять років поспіль у смт Терни (селищний голова Ігор Борисовський) Недригайлівського району при підтримці виконавчої влади, органів місцевого самоврядування проходить обласний конкурс сільських дитячих колективів. Він започаткований з ініціативи двох нині добре знаних у країні уродженців селища, людей, безмежно закоханих у пісню, – народного артиста СРСР, народного артиста України, лауреата Національної премії імені Т.Г.Шевченка, професора Національної академії ім. Т.Г.Шевченка Анатолія Мокренка та успішного підприємця, мецената, керівника одного зі столичних будівельних трестів Сергія Осикового.

Спочатку конкурс мав статус районного рівня – участь у ньому брали хорові колективи навчальних закладів Недригайлівщини. Перший рік їх було лише чотири. Пізніше районне свято пісні переросло в обласне, і в минулому році його учасниками стали вже 23 дитячі хори Сумщини.

І ось знову в Тернах, у рідному селищі Анатолія Мокренка та Сергія Осикового, пройшов черговий, уже дев'ятий, конкурс сільських дитячих хорових колективів. На нього прибули любителі хорового співу сільських шкіл Роменського, Сумського, Глухівського, Конотопського, Ямпільського, Тростянецького, Буринського, Краснопільського та інших районів Сумщини.

- Відчувається, що виконавчий рівень учасників конкурсу зростає з кожним роком. З'являються нові прекрасні хорові колективи з сільських шкіл. Все-таки пісня скликає друзів, – ділиться враженням беззмінний голова журі Анатолій Мокренко. – До 2011 року такий конкурс був єдиний в Україні. В нинішньому році подібний захід – конкурс «Співочий степ» – вперше провели кілька днів тому в Запорізькій області. За нашим прикладом подібне пісенне свято вперше заплановане на 2012 рік на Дніпропетровщині. Можливо, колись доживемо й до всеукраїнського конкурсу сільських дитячих хорових колективів.

Цьогорічний конкурс розпочався з виступу зведеного хору Сумського району, до якого ввійшли хористи з Косівщинської та Садівської дитячих шкіл мистецтв і Низівської дитячої музичної школи. А співали діти разом з світилом пісенної культури Анатолієм Мокренком. На сцені їх змінили постійні учасники-лауреати конкурсу хоровий колектив з Тернів «Дзвіночок», які не лише на належному рівні виконали пісню «Земля хлібом славиться», а й вручили голові журі, славному землякові запашний коровай.

Високу виконавчу майстерність продемонстрували також представники всіх сільських шкіл, навіть найменших. Для прикладу: в хоровому колективі Комишанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Недригайлівського району – половина всіх учнів, які навчаються в школі.

Кожен колектив виконував по дві пісні. Переважали патріотичні пісні, не бракувало українських народних. Кілька пісень прозвучало, слова і музику яких написали або ж самі учасники конкурсу, або ж наші земляки. Кожен виступ хоч і досить прискіпливо, зате об'єктивно оцінювало журі.

На думку професійного журі, з яким погодилися практично всі присутні, найкраще виконали дві пісні юні таланти хорового колективу «Україночка» з Коровинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Недригайлівського району. Вони стали одноосібними переможцями конкурсу. Друге місце журі вимушене було розподілити між хоровими колективами «Дзвіночок» (Терни), «Чарівний ключик» (Свеса Ямпільського району) та «Мелодія» (Краснопільський район). Третіми стали учасники зведеного хору Сумського району, «Струмочок» (с. Вільшана Недригайлівського району) та «Мелодійна живиця» (с. Полошки Глухівського району).

Категорія: Свята | Переглядів: 900 | Додав: Вільшана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Наше опитування
Мені продовжувати працювати над сайтом, чи він нікому не потрібний?
Всього відповідей: 57
Міні-чат
200
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0